Uni

FullSizeRender

Ensimmäinen  kirjoitukseni on omistettu sille kaikista tärkeimmälle hyvinvointiimme vaikuttavalle asialle — unelle.

Unesta on, ainakin omien havaintojeni mukaan, alettu puhua aikaisempaa enemmän, ja ylipäätään levon ja palautumisen merkitystä tuodaan esiin paremmin kuin vielä pari vuotta sitten. Esimerkiksi FirstBeat-hyvinvointianalyyseja tarjotaan yhä useammissa paikoissa, ja se tulee tiheämmin vastaan myös sosiaalisessa mediassa. Omassa elämässäni vastaani on tullut artikkeleita ja hyvinvoinnin alan asiantuntijoiden puheenvuoroja aiheesta, ja näitä olen sitten hyvän hetken tullen lukenut ja kuunnellut. Useamman personal training -asiakkaankin kanssa keskustelut ovat jotenkin vain ”ajautuneet” uneen ja sen merkitykseen. Olen myös itse saanut kokea niitä hyvän ja huonon unen vaikutuksia arjessani.

Ennen kuin lähdetään edes miettimään sitä miten pitäisi liikkua, kuinka usein, mitä lajeja, kuinka pitäisi syödä, kuinka usein, montako grammaa proteiinia, mitä lisäravinteita käytän, mitkä ovat tavoitteeni, pitäisi saada kuntoon se kaiken pohja, eli riittävä unen saanti. Olen kuullut jopa valmentajista jotka eivät edes aloita valmennussuhdetta asiakkaan kanssa ellei tämän nukkuminen ole kunnossa! Tiedän ainakin yhden valmentajan joka kyllä ottaa asiakkaan huomaansa, mutta pääasia on ensin saada uni kunnolliseksi. Sen jälkeen on vasta aika keskittyä itse liikkumiseen ja ravintoon. Tässä voisi olla pieni miettimisen paikka itsellenikin…

Mitä sitten tarkoittaa riittävä tai hyvä uni? ”Normaalille” ihmiselle se tarkoittaa 7-9 tuntia ja paljon liikkuvalle 8-10 h unta/vrk. Nukahdat illalla melko nopeaan, et heräile ja pyöri keskellä yötä ja heräät tuntien itsesi levänneeksi. Yksi vessatauko ja sen jälkeen nopea nukahtaminen eivät vielä pilaa uniasi. Hyvin nukkuvana palaudut paremmin ja nopeammin, hormonitoimintasi pysyy normaalina, jaksat keskittyä, liikkua ja olet parempaa seuraa itsellesi sekä läheisillesi 😉

Mitäpä jos nukut usein alle seitsemän tuntia? Tällöin sekä henkinen että fyysinen palautumisesi hidastuu, et jaksa, aivot ei toimi, keskittymiskyky heikkenee, kompensoit tilannetta kahvilla ja energiapitoisilla ruuilla, vatsa tulee kipeäksi ja nukut vielä huonommin seuraavana yönä kofeiini- ja sokeripöllyissäsi vatsakipujen kourissa. Hormonitoiminta häiriintyy, jolloin esimerkiksi stressi-hormoni kortisolin eritys lisääntyy ja huomaat olevasi ylivireä pitkälle yöhön. Kohonnut kortisoli-taso on yhteydessä lihasmassan purkamiseen energiaksi joka taas hidastuttaa perusaineenvaihduntaa. Kun perusaineenvaihdunta hidastuu ja samaan aikaan väsymyksen tunnetta kokeva keho yrittää korjata tunnetta syömällä hiilihydraatti- ja energiapitoista ruokaa (koska se luulee olevansa energiavajeessa ja siksi väsynyt), on pohja salakavalalle painon nousulle valmis. Huonosti levännyt keho on myös alttiimpi sairastumaan esimerkiksi flunssaan sillä unen puute vaikuttaa immuunijärjestelmän tehoon ja toimintaan. Väsyneenä et myöskään jaksa liikkua, sohva tuntuu houkuttelevammalta, ja negatiivinen kierre on valmis.

Toki on myös tapauksia jolloin jo valmiiksi väsynyttä kroppaa yritetään piristää kovatehoisella liikunnalla, vaikka lepo tai rauhallinen liikkuminen olisi se mitä keho kaipaisi. Tällöin korkean intensiteetin treeni on vain lisästressitekijä ja ylivireystila jatkuu. Kevyttä ulkoilua ja joogaa kehiin, se rauhoittaa kehoa ja mieltä ja auttaa unen saannissa.

Totesin viimeksi eilen miesystävälleni että ”Olen kuin pieni vauva, tarvitsen unta ja ruokaa. Jos niitä ei ole niin itkuhan siitä tulee 😀 ”. Hänen kokemuksensa mukaan ruoka oli vielä tärkeämpää 😉 Nukuin viime viikolla useamman yön huonosti ja kun viime yö vihdoin nukutti mainiosti, olin kuin eri ihminen seuraavana päivänä!! Tein viime keväänä myös Firstbeat-hyvinvointianalyysin ja siinä tulokset kertoivat treenien olleen kehittäviä mutta uni ei ollut palauttavaa. Suorituskykyä osoittava käyrä meni kolmen testiyön perusteella koko ajan alaspäin kun sen pitäisi treenin vaikutuksesta hetkellisesti laskea mutta yön aikana nousta astetta korkeammalle tasolle. Mitä tällaisesta seuraisi pitkällä tähtäimellä? Loppuun palaminen ja uupumus. En minä sitä halua!!! Haluatko sinä?

Uni kannattaa ihan vakavissaan laittaa ykkössijalle oman hyvinvointia ajatellen. Ymmärrän että moni kokee ilta-ajan omaksi ajakseen kun lapset on saatu nukkumaan, ei ole töitä, saa hetken olla rauhassa. Mutta voisiko sen oman ajan ottaa jostain muualtakin kuin unesta? Voisiko sitä illan omaa aikaa lyhentää esim. tunnilla? Se tekee jo ison vaikutuksen unen määrään. Voisiko viikonloppuihin varata enemmän omaa ja/tai perheen yhteistä aikaa? Ei nimittäin ole normaalia että joudut pitämään itseäsi iltapäivät hereillä kahvin voimalla, unohtelemaan asioita, olemaan kärttyinen ja virkistämään oloasi sillä karkkipussilla. Voit laittaa satoja ja jopa tuhansia euroja superfoodeihin, luomu-ruokaan, salikorttiin, personal traineriin, rasvaimuihin ja parisuhdekursseihin.  Kaikesta tästä voisit kuitenkin selvitä huomattavan paljon helpommin ja edullisemmin niinkin yksinkertaisesti kuin nukkumalla.

Kevyt ulkoilu, jooga ja venyttely auttavat usein nukahtamaan ja nukkumaan paremmin kuin kovatehoinen liikunta. Ainakin jos väsymyksen lisäksi sinua piinaa stressi. Kova treeni ja korkeat sykkeet vain nostavat vireystilaa ja kuormittavat jo valmiiksi ylikierroksilla käyvää hermostoa. Jos stressi ei vaivaa (niin kuin tilanne toivottavasti on;)) sijoita kovempi treeni kuitenkin mielummin päivään tai alkuiltaan jotta vireystila ei jatku kovin pitkälle iltaan.

Hyviä unia!!

 

P.S. Paremman unen metsästyksessä sinua auttaa Superlaiffin yhteislenkit!  Ja jos asut tai lomailet Levillä, joogat ja kehonhuollot löytyvät Kuru Yogalta sekä Talliaitasta Könkäältä! Käy tutustumassa! 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s