Sopivasti itsekäs

Mitä on itsekkyys?

Sanalla ”itsekäs” on aika negatiivinen kalskahdus, eikö? Jos minulle sanotaan että joku ihminen on itsekäs, kuvittelen hänet henkilönä joka ajattelee pääosin vain itseään, ei huomio muita, tekee vain niin kuin HÄN kuin haluaa, ajaa joka asiassa vain omia etujaan ja on hyvin keskittynyt omaan napaansa, ajatellen että maailma pyörii sen ympärillä. Periaatteessa pitää huolen siitä että hän on tyytyväinen ja että hänellä on kaikki hyvin, muista juurikaan välittämättä. Ei hyvä.

pt-laura-231-e1544714869265.jpg

Mutta, mitäs jos muokataan kuvausta hieman? ”…kuvittelen hänet henkilönä joka ajattelee itseään, huomio muita, tekee niin kuin HÄN kuin haluaa ja ajaa omia etujaan. Periaatteessa pitää huolen siitä että hän on tyytyväinen ja että hänellä on kaikki hyvin. Eikös tämä ala jo kuulostamaan aika hyvältä? Aika normaalilta? Sopivalta?

 

Itsekkyyden unohtaminen

Tosi usein, kun juttelen ihmisten kanssa siitä miksi esimerkiksi liikunta on jäänyt vähiin, kenties painoakin on kertynyt, omat harrastukset ovat vähentyneet ja itsestä huolehtiminen on unohtunut, yksi tärkeimmistä syistä on se että oma hyvinvointi on laitettu taka-alalle. Tämä taas on useimmiten ollut seurausta pienistä lapsista, perhearjen pyörittämisestä ja työn vaatimuksista. On kiire, ja kun asioita priorisoidaan ”minä ja minun hyvinvointini” tuppaavat jäädä jonon hännille.

Oma hyvinvointi on saattanut olla tärkeä arvo aikaisemmin mutta elämäntilanteen muututtua ovat jotkut muut asiat tulleet tärkeämmiksi. Mieleni tekisi sanoa että ”tämä on ihan OK vähän aikaa. Vaikka kuukauden tai pari.”. Mutta kun asiaa mietin, niin ei se kyllä ole OK edes viikkoa.

Miltä sinusta tuntuu viikon loputtua kun et ole nukkunut tarpeeksi? Miltä sinusta tuntuu kun et ole ottanut itsellesi pieniä lepohetkiä päivään? Entäpä kun et ole harrastanut mitään mikä tuo sinulle ilo koko viikon aikana? Onko sinulla hyvä olo?

Entäpä kun tämä jatkuu kenties vuosia?

Ymmärrän ja tiedän että aina kaikki ei vain ole mahdollista, eikä kaikkea ehdi, ja toisinaan on tingittävä niistä asioista mitä itse haluaisi tehdä. Mutta se, että tilanne ja ajatusmalli ei jäisi päälle! Mitä siihen vaaditaan? Sitä että istuu alas ja alkaa oikeasti miettiä mitä voin tehdä että saan ujutettua elämääni niitä minulle tärkeitä asioita. Kaivaa kalenterin esiin ja alkaa suunnittelemaan viikkoa. Tässä vaiheessa pitää olla sopivasti itsekäs. Keskustelee puolison kanssa, sopii lasten kuskaamisista, ruuanlaitosta, kotiin tuloista jne. Eräs ystäväpariskuntani on sopinut että heillä on joka viikko ”oma ilta”. Sinä iltana toinen tietää olevansa kotona lasten kanssa ja toinen saa tavata ystäviään tai käydä harrastamassa, ilman että tarvitsee edes kysyä toiselta että onnistuuko se. Järjestelyä ja sopimista 🙂

Placeholder Image

 

Hyvinvointipyramidi by Laura 

Rakentelin itsekseni tällaisen ”Hyvinvointipyramidin”. Vähän niin kuin tutumpi ruokapyramidi jossa pohjalla ovat hiilihydraatit, vihannekset, marjat hedelmät, toisessa lokerikossa vähärasvaiset proteiinin lähteet, pehmeät rasvat ja ylimpänä punainen liha, eläinrasvat ja herkut.

 

Mielekäs työ, lomat ja matkat, juhlat, jne.

Uni & lepo, palautuminen, itselle tärkeät harrastukset, hyvä olo!

Rakkaus, ihmissuhteet, turvallisuus, toimeentulo, riittävä ravinto, terveys, haaveet ja unelmat

 

Pyramidin sisältö on omia ajatuksiani, ei mitään virallista totuutta. Jokaiselle tulisi varmasti jotain lisättävää tai muutettavaa siihen mitä itse kunkin pyramidissa lukee.

Jokainen varmasti kuitenkin allekirjoittaa sen että jos optimaalisen hyvinvoinnin pohjana on se että elämän ”peruspalikat” ovat kohdillaan. Jokaisella on koti, riittävästi ruokaa, riittävä toimeentulo, tärkeitä ihmissuhteita, perusterveys ja minun mielestäni myös haaveet ja unelmat kuuluvat tuohon sarakkeeseen.

Tasolle kaksi keräsin unen, levon, palautumisen, itselle tärkeät asiat ja hyvän olon. Uni ja palautuminen ovat aika selkeitä. Jokainen tietää miltä tuntuu kun nukkuu huonosti. Unesta kirjoitinkin aikaisemmassa postauksessani, voit halutessasi lukea sen täältä.

Kakkostasolta löytyvät myös ne sinulle tärkeät harrastukset. Harrastus voi olla vaikka kutomista ja perhosten keräilyä! Ihan sama, kunhan elämässäsi on asioita joita tykkäät tehdä, jotka ovat sinulle tärkeitä ja tekevät sinut iloiseksi 🙂  Hyvä olo voi tulla jo pelkästään näistä asioista mutta usein siihen liittyy esimerkiksi luonnossa liikkuminen, lukeminen, hieronta tai toisen kosketus, shoppailu ystävän kanssa, tv:n tai leffan katselu ja liikunnan tuoma hyvä olo.

Vasta kolmannella portaalla näen mielekkään työn, muut hyvinvointia tuovat asiat kuten lomat, juhlat, astetta paremman ruuan ja viinit ja ulkonäköasiat kuten kampaajalla käynnin tai sixpackin.

Jos joku näistä asioista putoaisi pois, voisit jatkaa elämääsi melko hyvin, eikö? Menetetyn työpaikankin tilalle löytyy luultavasti toinen. Entäpä jos joku kakkosportaalta putoaisi pois? Se tekisi elämästä jo selkeästi kurjempaa. Entä alin porras? Jos joku alimmista palikoista puuttuu, se saattaa horjuttaa jo mielenterveyttä, eikä esimerkiksi sodan keskellä elävän ihmisen (perusturvan puutos) ensimmäinen pohdinnan aihe varmastikaan ole koska pääsee seuraavaan tukan leikkuuseen.

 

IMG_2786

 

Ole sopivasti itsekäs, sillä olet sen ansainnut

Kehotankin jokaista teistä oikeasti ottamaan hetken sille että miettii mikä SINULLE on tärkeää. Ei sinun puolisollesi, lapsillesi, vanhemmillesi tai pomollesi. Vaan SINULLE. Ole sopivasti itsekäs, älä hetkeen ajattele muita. Kun sinä voit hyvin, eivätkö läheisesikin voi paremmin? Voivatko he hyvin kun sinä voit huonosti? Ota se kalenteri käteen ja ala raivaamaan tilaa asioille jotka tekevät sinulle hyvää. Onko se itsekkyyttä sanan negatiivisessa merkityksessä?

Itse olen välillä kauhistellut sitä että saatan meidän yhteisenä vapaapäivänä/lomareissulla lähteä salille tai lenkille vaikka mieheni ei sinne lähde. On jotenkin tosi vaikea ”jättää” toinen meidän yhteisellä lomalla! On se sitten viikonloppu tai mökkireissu tai mikä vain. Olen monta kertaa kysynyt mieheltäni että onko tämä sinulle varmasti OK? Eikö sua haittaa? Vastaus on aina ollut vakuuttava ”EI”. Joten minä sitten menen! Olenko itsekäs? Mielestäni olen. Mutta se että pääsen liikkumaan tekee minut iloiseksi ja on minulle tärkeää! Olen paljon paremmalla tuulella ja huomattavasti parempaa seuraa kun pääsen tekemään omia juttujani, niitä minulle merkityksellisiä asioita.

Arvosta siis itseäsi ja ota aikaa niille asioille jotka ovat sinulle tärkeitä! Tietääkseni mitään marttyyri-pisteitä ei missään jaeta, eli ainakaan uhriksi heittäytyminen oman hyvän olon kustannuksella ei taida kannattaa.

Because you’re worth it. 😉

– Laura

 

 

 

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s